Blog

L1 Vizesi

L1 Vizesi

Amerika’da şube açacak çok uluslu şirketlerin çalışanlarının Amerika’daki şubeye geçebilmesi için alması gereken vizeye L1 vizesi denir. Bu vize aynı zamanda şirket içi transfer vizesi şeklinde de kullanılır.

Ayrıca bu vize ABD çalışma vizeleri arasında da yer alır. Ancak bu vizenin alınması için ilgili çalışanların şirket ortağı, müdürü, yöneticisi ve üst düzey çalışanı olması gerekir. Böylelikle vize alınarak Amerika şubesine geçilerek çalışmaya başlanır.

L1 Şirket İçi Transfer Vizesinin Koşulları Nedir?

Amerika’daki şirket şubelerinde çalışabilmek için gerekli olan L1 şirket içi transfer vizesinin belirli koşulları vardır. Başvuru yapacak kişilerin bu koşulları sağlamaları gerekir. Böylelikle minimum 3 yıl süreyle Amerika’da kalmaları mümkün olur.

L1 şirket içi transfer vizesinin koşullar şunlardır;

  • Başvuruda bulunacak kişinin son 3 yıl içinde en az 1 yıl boyunca şirkette kesintisiz olarak çalışmış olması
  • Başvuruda bulunacak kişinin ilgili şirkette yönetici, müdür, uzman veya üst düzey çalışan olması
  • Amerika’da açılan şubenin uzman çalışana ihtiyaç duyması
  • Çalışılan şirket ile Amerika’da bulunan şirket arasında şube, ortaklık veya paydaşlık bağının bulunması
  • Başvuru sahibinin halihazırda çalıştığı pozisyonda Amerika şubesinde çalışabilecek olması
  • Amerika şubesinde çalışılacak pozisyon için adayın gerekli yeterliliğe sahip olması (deneyim, eğitim, sertifika)
  • Amerika’da çalışma süresi sona erdiğinde geri dönme amacının bulunması

Bu koşullara uygun olan adayların L1 vize başvuru işlemlerini tamamlayarak ABD’de bulunan şirketlere transferi kısa sürede gerçekleşir. Böylelikle alınan L1 vize türüne bağlı olarak ülkede kalmaları mümkün olur.

L1-A Vizesi Nedir? Kimler Alabilir?

Şirket içi transfer imkanı veren L1 vize kendi içerisinde iki gruba ayrılır. Bu gruplardan birisi L1-a vizesidir. L1-a vizesi Amerika’daki şirket şubesine yönetici ya da müdür pozisyonunda transfer edilecek kişilerin almaları gereken vizedir.

L1-a vizesinin alınması için kişinin şirkette ya müdür ya da yönetici pozisyonunda en az 1 yıldır çalışıyor olması gerekir. Yönetici veya müdür pozisyonunda çalışmanın son 3 yıl içerisinde aralıksız şekilde gerçekleşmiş olması gerekir.

Bunun dışında başvuruda bulunacak kişinin transfer yoluyla Amerika’ya geçtiğinde pozisyon değişikliği yaşamaması şarttır. Türkiye’de müdür olarak çalışıyorsa, Amerika’da da müdür olarak çalışmalıdır.

L1-a vizesi alacak çalışanlar için işverenlerin I-129 formunu alıp doldurması ve geçerli form ücretini ödemesi gerekir. Bu form göçmen olmayan çalışanlar için hazırlanan dilekçe olup başvuru esnasında mutlaka teslim edilmelidir.

L1-A Vizesi Nedir

L1-B Vizesi Nedir? Kimler Alabilir?

L1 vize gruplarından ikincisi L1-b vizesidir. L1-b vizesi Amerika’daki şirket şubesine uzman pozisyonuyla transfer edilecek kişilerin alması gereken vizedir. Bu vizenin alınması için adayın Amerika’da şubesi bulunan şirkette minimum 1 yıl (son 3 yılda) aralıksız çalışmış olmalıdır.

L1-b vizesinin alınması için başvuruda bulunacak kişinin transfer edildiği ABD şubesinde de uzman kadrosunda bulunacak olması gerekir. Bunun dışında başvuru yapacak kişilerin işverenlerinin nitelikli olması gerekir.

L1-b vizesi için kişilerin ABD şubesinde çalışabilmek için yeterli uzmanlığa sahip olması gerekir. Böylelikle transfer gerçekleştikten sonra şirket çıkarları doğrultusunda uzman olarak çalışır.

L1-b vizesiyle Amerika’ya şirket içi transferin gerçekleşmesi için şirketin uzmana ihtiyacının olması gerekir. Ayrıca şirket yeni açılmışsa uzman çalıştıracak seviyeye gelme beklentisinin olması ve bu beklentinin kanıtlanabilir olması gerekir. Bunların dışında transferin yapılacağı şirketle Türkiye’de bulunan şirketin ortak, şube, kardeş şirket ve bağlı şirket ilişkilerinin bulunması gerekir.

L1 Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır? Süreç Nasıl İşler?

L1 vizesini alarak Amerika’ya şirket içi transfer yaşayacak kişilerin başvuru sürecini başlatmaları gerekir. Sürecin başlaması için USCIS bürosu üzerinden I-129 formu alınmalıdır. Bu form göçmen olmayan çalışan dilekçesi olarak adlandırılır. Bu form alındıktan sonra istenilen bilgiler kullanılarak hatasız şekilde doldurulur.

L1 Şirket İçi Transfer Vizesi Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

I-129 formunda yer alan bilgileri şunlar oluşturur; başvuru nedeni, işyeri bilgisi, çalışan türü, çalışılan pozisyon, maaş bilgisi ve çalışma süresi gibi bilgilerdir. Bu formun başvuru sahibi çalışan ya da işveren tarafından alınması mümkündür.

L1 Şirket İçi Transfer Vizesi Başvurusu İçin Gerekli Evraklar:

I-129 formu alındıktan sonra başvuru sahiplerinin evrak hazırlaması ve teslim etmesi gerekir. Bu evrakların en önemli özelliği ise Amerika’da bulunan şirketle çalışılmakta olan şirketin bağını kanıtlayacak evraklar olmasıdır.

L1 vize alınması için teslim edilecek belgelerin isimleri ise şunlardır;

  • Çalışan pasaportu
  • İşçi dilekçesi (göçmen olmayan)
  • Kimlik fotokopisi
  • Kira sözleşmesi
  • I-129 formu
  • Biyometrik fotoğraf
  • Banka hesap özetleri
  • Şirket belgeleri
  • Amerika’da maddi ihtiyaçların başvuran tarafından karşılanacağını gösterir belge
  • Vergi beyan belgeleri
  • Şirket içi transfer kararını gösterir belge

Belirlenen belgeler teslim edildikten sonra USCIS tarafından incelenir ve dilekçenin kabul edilip edilmeyeceğine karar verilir. Dilekçe kabul edildikten sonra ise adayların Dışişleri Bakanlığı üzerinden vize başvurusunu gerçekleştirmesi gerekir.

L1 Şirket İçi Transfer Vizesi Başvurusu İçin Gerekli Evraklar

L1 Vizesi Avantajları Nelerdir?

Şirket içi transfer imkanı sunan L1 vize çalışan ve işveren için avantaj sunan bir vizedir.

L1 vizenin avantajları şunlardır;

  • L1-a türünde vize alındığında çalışanlara Amerika’da maksimum 7 yıl kalma imkanı verir.
  • L1-b türünde vize alındığında çalışanlara Amerika’da maksimum 5 yıl kalma imkanı verir.
  • Çalışanların pozisyon kaybetmeden Amerika’da çalışabilmelerini sağlar.
  • İşverenlerin yeni personel bulma ve yetiştirme zahmetinden kurtulmasını sağlar.
  • Amerika’da 5-7 yıl süreyle kalma imkanı verdiği için Amerika’dan ev almak mümkün olur.
  • Maaş sınırı olmadan yönetici, uzman ve müdürlerin Amerika’ya gelerek çalışmasını sağlar.
  • L1-a ve L1-b vize sonlarında Amerika’da kalma süresinin uzatılmasına imkan verir.
  • L1 vize alan kişilerin ailelerinin de Amerika’ya gelmesine imkanı verir.
  • Şirket içi transfer için vize verilmesinde sınır bulunmaz.

Bu avantajlar sayesinde Türkiye veya Amerika dışında bulunan ülkelerde uzman, müdür ve yönetici olarak çalışanların Amerika’da bulunan şubeye transferi sağlanır. Dilekçesi kabul edilen kişiler uzun süreli olarak Amerika’da kalacaklar için Amerika ev kiraları ve konaklama yerleri üzerine araştırma yaparak Amerika yaşamlarını planlamaya başlayabilirler.

Sık Sorulan Sorular

ABD’de L1 Vizeleriyle Ne Kadar Kalabilirim?

L1 vizeleriyle Amerika’da 1-7 yıl arasında kalabilirsiniz. Transfer edileceğiniz şube yeni açılıyorsa ülkede kalış süreniz 1 yıldan başlar.

L Tipi Vize Nedir?

L tipi vize insanlara Amerika’da geçici olarak çalışma imkanı veren bir vizedir. Ancak uzatılabildiği için ülkede kalma süresi artar.

L1 Vizesi Nasıl Alınır?

İşveren, işyeri ve çalışan için belirlenen şartlar sağlandığında L1 vizesi alınır. USCIS vizenin alınabildiği adrestir. I-129 formunun doldurulması, evrak teslimi ve şirket bağının kanıtlanmasıyla vize alınır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir