ABD’de çalışmak isteyen yabancı ülke vatandaşlarının alabilecekleri vize türüne H-1B vizesi denir. Bu vizeye aynı zamanla nitelikli pozisyon çalışma vizesi de denir. Bu vize ülke için alınabilecek göçmen olmayan vize türleri arasında da bulunur.
Ancak vize sayesinde ABD’de çalışmak için şartlara uygun bireyler olmak gerekir. Bu vize türü Amerika için alınabilecek çalışma vizelerine oranla karmaşık göründüğü için insanlarda hata yapma riski yüksektir. Bu nedenle vizeye dair önemli bilgileri paylaşmaya çalıştık.
H-1B Vizesi Kimler Alabilir?
H-1B vizesi uzmanlık gerektiren mesleklerde çalışmak üzere kişilere verilir. Bu meslekler arasında doktorluk, mühendislik, mimarlık, eczacılık, avukatlık ve muhasebecilik gibi mesleklerdir. Bunların yanı sıra sağlık, teknoloji, sanat, matematik, IT, sosyal bilimler ve fizik bilimleri gibi alanlarda doktora, yüksek lisans veya lisans eğitimi alan kişiler alabilir.
H-1B Vizesi Nasıl Alınır?
Nitelikli pozisyon çalışma vizesi işlemleri diğer Amerika vizelerinden farklı şekilde işler. Bu vizenin alınabilmesi için sponsor bulma, online başvuru, çekilişe katılma, çalışma bakanlığı onayı ve USCIS başvurusu adımlarının izlenmesi gerekir. Bunların dışında H-1B vizesi şartlarını da bulundurmanız gerekir.
H-1B Vizesi İçin Aranan Şartlar Nelerdir?
Amerika’da göçmenlik oluşturmadan uzmanlık gerektiren meslekler statüsünde çalışmak istiyorsanız H-1B vize şartlarını taşımanız ve vize sahibi olmanız gerekir.
H-1B vize şartları;
- Amerika’daki işverenden iş teklifi almak (nitelikli pozisyon)
- İş teklifinin yapıldığı pozisyon için akademik birikime sahip olmak
- Uzmanlık içeren pozisyonda çalışmak için gerekli olan lisans, doktora veya yüksek lisans eğitim düzeyine sahip olmak
- İş teklifi yapan işveren üzerinden sponsorluk almak (sponsor bulunması konusunda internet araçları kullanılabilir)
- Nitelikli pozisyon için lisans eğitimi alınmamışsa ilgili meslekte 12 yıl deneyim kazanmış olmak
- H-1B piyangosuna online olarak katılmak ve vize hakkı kazanmak
- USCIS onayı almak
- ABD Çalışma Bakanlığı tarafından verilen ülkede çalışma onayını almak
Bu şartlar yanı sıra işverenin iş teklifi yaptığı pozisyonda çalışması mümkün olan ABD vatandaşının bulunmaması gerekir. Bu durum kanıtlandığında vizenin alınması için gerekli olan tüm şartlar yerine getirilerek konsolosluk üzerinden başvuru aşaması tamamlanır.
LCA Nedir?
Kişiler H-1B vize başvurusu aşamasında vizeyi almak için çekilişe (kuraya) katılırlar. Çekiliş sonucunda vize başvurusu yapma hakkı elde ederler. Aday vize hakkı elde ettiğinde işveren ve sponsor durumunda olan kişilerin adaylar adına LCA isimli belgeyi hazırlayarak DOL’a (Amerika Çalışma Bakanlığı’na) teslim etmesi gerekir.
LCA belgesi yabancı işçinin bakanlık tarafından belirlenen şartlar doğrultusunda ücret karşılığı çalıştırılacağını belirten bir belgedir. LCA belgesinde aynı zamanda işveren kişinin uzmanlık pozisyonunda çalışacak kişiye gerekli olan maaşı ödeyeceğini taahhüt ettiği bir belgedir.
Bunun dışında işveren başvuru sahibi çalışana diğer çalışanlarına verdiği hakları vereceği ve iş ortamında uzmanlık pozisyonundaki çalışana da aynı şekilde davranacağını taahhüt eder. LCA belgesi bakanlığa gönderilen çalışma koşul belgesidir. Bu nedenle bakanlıktan onay alınması gerekir. Bakanlığın bu belgeye onay vermesi ise gerekli incelemeler sonrasında gerçekleşir.
H1-B Vize Kotası
Amerika yabancı çalışanlar için H1-B vize kota sınırlaması getirmiştir. Buna bağlı olarak yıl içerisinde ilgili kota kadar vizeyi yabancılara sunar. H1-B vize kota sınırı 65 bin kişidir. Bu kotanın her mali yılda yenilendiği görülür. Ayrıca ABD tarafından 65 bin kişinin dışında Amerika’da bulunan bir üniversitede master eğitimi alan adaylar için 20 bin kişi sınırı belirlemiştir.
H1-B Başvuru Süreci
Amerika’da geçici çalışma imkanı arayanların H-1B vizesine başvurmaları mümkündür. Başvuru birden fazla prosedürden oluşur ve bu prosedürlerin eksiksiz yerine getirilmesi vizenin alınmasını kolaylaştırır.
H1-B vize başvuru süreci şöyle işler;
- Amerika’dan iş teklifi alınır ve sponsor bulunur.
- Teklif alındıktan sonra myUSCIS adresi oluşturularak kura başvurusu yapılır.
- Başvuruların 1 hafta içerisinde tamamlanmasının ardından çekiliş yapılır.
- Kurada ismi çıkan kişiler H-1B vizesi alma hakkı elde eder.
- H-1B vize hakkı elde edildikten sonra Amerika’da bulunan işveren DOL’a kişinin şirkette uygun pozisyon ve ücrette çalıştırılacağı iletilir. Bu iletim ise LCA belgesiyle mümkün olur.
- LCA belgesinin DOL tarafından onaylanmasıyla birlikte süreç sponsor olacak kişinin I-129 formu ve LCA belgesini USCIS’a göndermesiyle devam eder.
- USCIS ilgili belgeleri onayladıktan sonra vize için standart başvuru prosedürüne geçilir.
Son olarak vize evrakları, DS 160 formu, sponsor ve iş teklifi belgeleri hazırlandıktan sonra ABD Konsolosluğu’na gideler başvuru tamamlanır. Bundan sonraki süreç ise konsolosluktan H-1B vize alım onayının gelip gelmemesine bağlı olarak değişir.
H1-B Vize Süresi Ve Uzatımı
Doktorluk, eczacılık, mühendislik ve avukatlık gibi uzmanlık pozisyonuyla ABD’de çalışacak kişilerin vize süreleri 3 yıldır. Böylelikle adaylar Amerika’da 3 yıl boyunca çalışma veya yaşama hakkı elde ederler. Adaylar bu süreçte ev satın alabilecekleri gibi Amerika ev kiraları araştırması yaparak ev kiralayıp 3 yıl boyunca oturabilirler.
Geçici çalışma izninin (H-1B vizenin) 3 yıllık süresi dolduğunda uzatma hakkından yararlanılabilir. Bu uzatma hakkı da aynı şekilde 3 yıllıktır. Böylelikle 6 yıl süreyle uzmanlık pozisyonlarında 6 yıl aynı yerde çalışılarak yaşam sürülür.
H-1B vizesiyle 6 yıl Amerika’da kalan kişiler ise vize süresi bittikten sonra yeni bir yol tercih edebilirler. Bu yollar ise yeşil kart almak, ülkesine dönmek, vize değişikliği, iş değişikliği ve AC21 yasasını kullanmaktır.
H-1B Piyangosu Nedir? Nasıl Çalışır?
Nitelikli pozisyon çalışan vizesi prosedürleri arasında H-1B piyangosu yer alır. Bir tür çekiliş ve kura sistemi sayesinde vize alma hakkı elde eden kişilerin belirlenmesi sağlanır. Bu çekilişin yapılma nedeni ise H-1B için kota sınırının bulunmasıdır.
Adayların H-1B piyangosuna katılabilmeleri için myUSCIS hesaplarının olması (hesap açmaları) ve hesap üzerinden başvuru yapmaları gerekir. Başvuru için genel olarak Mart ayının ilk haftası tercih edilir.
Verilen tarihler arasında başvuru yapıldıktan sonra sonuçların açıklanması beklenir. Sonuçlar açıklandıktan sonra ise Çalışma Bakanlığı’na başvurma süreci başlar. Bakanlığa başvuru sponsor tarafından yapılır. Bakanlık başvuru süresi ise sonuçlar açıklandıktan sonra devam eden 90 gündür.
H-1B Kurasından Nasıl Kaçınabilirim?
Amerika’da 3-6 yıl çalışma imkanı veren H-1B vizesinde kura şartından muaf olmak mümkündür. Bunun için iş teklifinin devlete bağlı araştırma kuruluşları, üniversiteler ve kar amacı bulunmayan araştırma şirketleri tarafından yapılmış olması gerekir. Ayrıca iş teklifinin üniversitelere bağlı kuruluş olması kuradan muaf olmayı sağlar.
H-1B Vize Sahipleri Green Card’a Başvurabilir Mi?
Amerika’da geçici çalışma amacıyla H-1B vize almış olan kişilerin Green Card başvurusu yapmaları mümkündür. Böylelikle kişilerin Amerika’da sürekli kalmaları mümkün olur. Ayrıca bu kartı almaları Amerika vatandaşlığının da önünü açar.
H-1B vize sahiplerinin Green Card başvurusunu ellerinde bulunan vizenin geçerlilik tarihi devam ederken yapmaları gerekir. H-1B vizenin bittiği durumda yapılan kart başvuruları kabul edilmez. Ancak Green Card başvurusunun yapılması ve kartın alınabilmesi içinde sponsor ihtiyacı bulunur.
H-1B Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Nitelikli pozisyon çalışma vizesi H-1B başvuruları için adayların ve sponsor durumundaki kişilerin hazırlaması gereken belgeler vardır. Bu belgelerin herhangi birinde hata veya eksiklik olması vizenin alınmasını engeller. Bu nedenle belgelerin hazırlanma aşamasında titiz davranmak gerekir.
H-1B başvurusu için gerekli belgeler;
- İş teklifi yazısı
- LCA belgesi
- H-1B kura sonucu
- Vize başvuru formu
- Çalışan maaş formu (benzer pozisyonlara ödenen)
- Çalışma süresi
- Başvuru ücretinin ödeme makbuzu
- Pasaport
- Eğitim belgeleri (diploma, sertifika ve özgeçmiş)
- Pasaport
- Şirket belgeleri
- İstihdam edilen pozisyon detayları
- Gerekli durumlar için mesleki lisans belgesi
- I-129 formu
Bu belgelerin USCIS veya konsolosluklara iletilmeden önce İngilizce çevirilerinin yapılması gerekir. Çeviriler için destek alınabileceği gibi sponsor veya başvuru yapacak çalışanın da çeviriyi kendilerinin yapmaları mümkündür.
H-1B Vizesi Avantajları Nelerdir?
Yüksek öğretim gören kişilerin Amerika’da çalışmak için aldıkları H1-B vizesi avantaj sağlayan bir vizedir. Bu vize sayesinde kişilerin ailelerini Amerika’ya getirmeleri ve kendileriyle birlikte 3-6 yıl boyunca ülkede birlikte yaşamaları mümkün olur. Ayrıca vize kişilerin eşlerinin de ülkede kalması ve çalışma imkanı bulması mümkündür.
H-1B vize sahiplerinin Green Card başvurularında bulunmaları mümkündür. Başvurunun kabul edilmesiyle birlikte ikamet ve vatandaşlık imkanı elde edilir. Ayrıca 3-6 yıl kadar ülkede kalınacağı için amerika’dan ev almak ve ev yatırımı yapmak mümkün olur.
Sık Sorulan Sorular
H-1B Uzmanlık Meslekleri Nelerdir?
Doktorluk, mimarlık, mühendislik, muhasebecilik, eczacılık, avukatlık ve bilişim meslekleri H-1B uzmanlık meslekleridir. Ayrıca sanat, bilim, fizik ve sosyal bilimler üzerine akademik eğitim gören kişilerin edindikleri meslekler de H-1B mesleği olarak kabul edilir.
H-1B Vizesi Kaç Günde Çıkar?
H-1B vizesinin çıkması süresinde faktörlerin etkisi bulunur. Konsolosluk yoğunluğu, sponsorun başvurusu, bakanlık ve USCIS onayı gibi durumlar hazırlıkların uzamasına neden olur. Buna bağlı olarak da vizenin çıkışı 1-12 ay arasında değişir.
H-1B Vizesi İçin Sponsor Bulmak Ne Demek?
Amerika’da çalışmaya yardımcı olan H-1B vizesi sponsor olmaksızın alınamayan bir vizedir. Vize sponsorluğu Amerika’da bir işverenin başvuru sahibini kuruluşunda istihdam edeceğini belirtmesidir. Böylelikle kişiler tarafından sponsorlu vize alma imkanı elde edilerek vize işlemleri ve onayının kolaylaşması mümkün olur.